Choď na obsah Choď na menu
 


Harry - St.Tropez

Plánovaná cesta na 10 dní

 

Doprava zo Slovenska do Francúzska

Cesta na motorke zo Senice stojí 205EUR. 

 

Z toho Mýto 65,70 EUR | Benzín 126.50 EUR|  Cestná daň 12.80 EUR 

Čas je 12h36 z toho  10h57 po diaľnici.

Vzdialenosť je 1322 km  z toho 1223 km po diaľnici.
Smer cesty: Bratislava - Wien - Graz - Klagenfurt - Tarvisio - Venezia - Padova - Verona - Piacenza - Brescia -Janov - Ventimiglia - Nice - Cannes - Frejus - St.Tropez
Zjazd z diaľnice č.38 FRÉJUS - SAINT-RAPHAËL ďalej smer SAINT-TROPEZ

 sant.tropez-1.jpg

 

Vo Francúzsku je dobrá diaľničná doprava, či už ide o vedľajšie cesty C a D alebo diaľnice (autoroute), často aj nazývané péages, kvôli diaľničným poplatkom (péage). Občas zaplatíte pevne stanovenú sumu pri vjazde na diaľnicu, väčšinou to ale býva tak, že obdržíte pri vjazde lístok a platíte až pri výjazde z diaľnice. Platiť sa dá aj kreditnými kartami.

 

St. Tropez sa nachádza v južnom Francúzsku, na Francúzskej riviére. Známe je hlavne vďaka slávnym a bohatým hosťom, často býva nazývané „Marbella of France“ . Názov mesta pochádza z dávnych čias, odvodené od pololegendárneho martýra, zvaného Saint Torpes. Najviac sa však toto mesto preslávilo v 50. rokoch, čiastočne vďaka Brigitte Bardot a filmu Žandár zo St. Tropez (Le gendarme de Saint Tropez) s nezabudnuteľným hercom Louisom de Funésom. 

collage_st_tropez.jpg

 

st-tropez-beach-in-france-france-france-1152_12918323158-tpfil02aw-28663.jpgsaint-tropez-beach.jpg

Pláže sa nachádzajú pozdĺž pobrežia v „Baie de Pampelonne“, na juhu mesta a na východe - v Ramatuelle. Všetky pláže sú široké okolo 30 metrov, s typickými plážovými chatkami a súkromnými či verejnými časťami. Krásne staré mesto, nový i starý prístav s celou plejádou najkrajších jácht od výmyslu sveta, úžasné pláže, chatky i vilky pre boháčov, kaviarničky, obchodíky, podniky pre VIP, svetoznáme diskotéky. Domáce denníky, i tie z okolitých miest, pravidelne prinášajú informácie o tom, ktorá hviezda mesto navštívila a kde a s kým bola videná. Preto, okrem najväčšej koncentrácie ľudí, je to jedno z miest s najväčším počtom celebrít počas letného obdobia.

 Pre tých, ktorí tam však idú za niečím iným ako je práve „číhanie“ na hercov či herečky v plavkách, ponúka mesto naozaj všetko pre strávenie krásneho dňa. Či sú to dopoludňajšie potulky malými uličkami a obdivovanie všetkých obchodíkov alebo nákupná horúčka na obrovskom trhu v meste, kde nájdete všetko zo všetkého, ale dobre padne i prechádzka okolo prístavu či okružná jazda po pobreží. Nohami namočenými v mori prejdete niekoľko kilometrov a stále máte pocit, že máte pred sebou ešte dlhý, ale krásny kus cesty. Keď natrafíte na ryšavého chlapíka, ako sa to stalo mne, ktorý vám bude so zanietením po francúzsky rozprávať všetko, čo sa tu kedy stalo, získate okrem fajn sprievodcu i zopár „bonne image“, ktoré vám ochotne urobí. Ak sa vám zachce trošku morského kolísania, ideálna šanca vyskúšať hodinovú plavbu loďkou. Z prístavu, pozdĺž všetkých krásnych pláži, s pohľadom na celebritné vilky, ale aj na mesto a ako bonus plavbu až k svetoznámej pláži, kde sa dlhé roky natáčal seriál, u nás známy pod názvom „St. Tropez“ „Gendamérie“

 

the-gendarme-of-st-tropez.jpg

 

 

 

Tipy na výlety v širšom  okolí:

výlety do miest priamo na Azúrovom pobreží ako Antibes, Cannes, Nice, Grasse, Monaco, Monte Carlo, Menton, Marseille, Cassis, Toulon, Saint Jean-Cap-Ferrat, Eze Village, Villefranche Sur Mer, Cagnes sur Mer, Biot, Saint-Paul-de-Vence a mnoho ďaľších výlety do miest v Provence ako Grand Canyon du Verdon, Avignon, Nimes, Arles, Russillon, Châteauneuf-du-Pape, Abbaye de Sénanque, Pont du Garde, Les Baux de Provence, Camargue , aquaparky v Antibes, Ste.Maxime a Frejus

 Kempy.

 

Saint Tropez je super, ale netreba sa tlačiť do mesta (myto/parkovné na celý ten výbežok). Treba to zobrať odspodu, ak pôjdeš v smere od Nice tak v Port Grimaud ďalej na Gassin, a potom keď prídeš k veľkému obchodíku Geant a lunaparku, tak neodbočiť doľava , ale pokračovať na juh - smer La Croix Valmer. No a potom už si len vybrať plaz, aká sa ti páči - je tam množstvo kempov . 
Hneď za La Croix je ako prvá pláž Gigaro (tam natáčali plazove scény "Žandára" s Funesom), alebo môžeš pokračovať v obchvate S.Tropez, a prist k nemu blizsie - Bonne Terasse, alebo Pampellone. Čím bližšie k St. Tropez, tým drahšie kempy. Pampellone je ale tak blízko, že do centra St.Tr. prejdeš aj peší, nejaká slabá hodinka (3-4 km). 

Vyjadrenie jedného nemenovaného motorkára.

 

Ja som tam bol z mojou ženou predvlani bol som v kempe na začiatku St Tropez celkom v pohode asi 70 metrov od pláže žiadne zápchy tam neboli, aj v meste motorkou žiaden problém. Pri vjazde sa stačí držať šípok na parkovisko, prejsť okolo rampy (motocykle majú osobitný „chodník“, ktorý vedie cez normálny chodník pre chodcov a obídete po ňom rampu) a potom to pichnúť niekde na chodník, len pozor na „dozorcov“, kvôli ktorým sme sa možno 4 razy presúvali, než sme konečne zaparkovali definitívne. Camping-de-la-plage

 

plage_titre1.jpg

 

To petrass, San Benedetto je nádherné a o 7 km Alba Adriatica, doporučujem zobrať motorku, perfektné cesty, doporučujem na obhliadku aj Tortoretto ALTO.

 

Monaco a Cannes

Keďže tieto dve svetoznáme miesta boli od nás čo by kameňom dohodil. Majestátne kasíno Monte Carlo, či miliónové autá .Monaco je naozaj nádherné. Ak chce človek vidieť čo najviac, mal by si na jeho návštevu naplánovať aspoň jeden celý deň, no my sme toho stihli dosť aj za dve hodiny, počas ktorých sme sa prechádzali po Monte Carle. Casíno v spomínanej štvrti určite nemusím predstavovať a tie parky, fontány, autá, jachty, to si človek snáď ani nevie predstaviť.

 

image--2-.jpg image--9-.jpg

 

 

Ak tam raz niekto pôjde na motorke, určite sa treba zastaviť na vyhliadke tesne pred Monacom, pretože ak sa naň pozriete, máte ho ako na dlani. Zaparkovať sa dá oproti cez cestu. Priamo v Monte Carle je problém zaparkovať, keďže je centrum prepchaté skútrami, no nám sa to podarilo v jednej z bočných uličiek pri parku.

Po prechádzke sme nasadli nazad na motorku a pokračovali do St. Tropez. Ak si niekto myslí, že tých 130km zbehne za hodinku, mýli sa. Prvých 100 síce za hodinku zbehne, pretože je to diaľnica, no zvyšných 30 nám trvalo asi raz toľko. Nekonečné kolóny a horúčava, kruhové objazdy a nebezpečne jazdiace skútre, nič z toho nepridalo na pohode, keď sme sa nimi prepletali.

 Harry dobre si si vybral, príjemnú dovolenku.

 

 

 Ceny v kempe.

 Sieť Autokempov je vo Francúzsku pomerne veľmi hustá, v zásade nie je problém nájsť nejaký autokemping.

Ich kvalita je na pomerne vysokej úrovni. V porovnaní s našimi či talianskymi autokempingy, sú tie francúzskej nepomerne kvalitnejšie. Čisté a upravené sú umyvárne aj záchody aj keď v južnej časti krajiny je ich kvalita nižšia ako v ostatných častiach krajiny. Napriek tomu je všade vo Francúzsku úplnou samozrejmosťou tečúca teplá voda nielen v sprchách, ale aj v umyvárňach. Neexistujú tu žiadne žetóny na teplú vodu alebo akákoľvek iná obmedzené, ktoré sú bežné v Česku, Taliansku či Chorvátsku.

Ceny ubytovania v autokempe vo Francúzsku sa pohybujú medzi  11 a 20 €. Najnižšie ceny za ubytovanie sú skôr na severe krajiny, okolo 15 € sa cena pohybuje na juhu, najdrahší kempy sú potom priamo v Paríži. Tu sme za ubytovanie zaplatili 21 € za noc. Všetky vyššie uvedené ceny sú za auto, stan a dve osoby av období pred začiatkom turistickej sezóny na začiatku júna. V turistickej sezóne sú ceny za ubytovanie až o tretinu vyššie.

Rady

Alkohol za volantom

Povolený je limit 0,5% alkoholu. V praxi to znamená 1 malé pivo.

Povolená rýchlosť

Diaľnice: 110-130 km/h  (110km/h platí pri zníženej viditeľnosti)
Dvojprúdové :  90-110 km/h
Ostatné cesty mimo uzavretú obec: 80-90 km/h
Mestá: 50 km/h

Kruhové objazdy: vozidlá idúce po okruhu majú prednosť, okrem niekoľko malých miest, kde stále platí prednosť zprava.
Bezpečnostné pásy: musia byť zapnuté na predných aj zadných sedadlách.

 Dopravné značky vo Francúzsku

Acces interdit : zákaz vjazdu
Allumez vos feux: zapnite svetla
Interdiction de stationner: zákaz parkovania
Passage pour piétons: prechod pre chodcov
Rappel: pripomienka predchádzajúceho obmedzenia
Sens unique: jednosmerná cesta
Virages sur : zákruty 

Bezolovnatý 95 oktanů:  1,67 €. 
Bezolovnatý 98 oktanů:  1,69 €. 
                            Nafta: 1,55 €. 
Kreditní karty jsou všeobecně u čerpacích stanic akceptovány. Ve Francii jsou také automatické čerpací stanice, kde je benzín levnější. Tyto čerpací stanice však většinou akceptují pouze platební karty vydané ve Francii.